Op doorreis naar de opening van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog éven snel bij de Chinese president Xi Jinping op bezoek. Een dagje.
Dat het stel nu alweer op staatsbezoek gaat bij Xi is bijzonder. Xi Jinping was in 2014 al in Nederland op staatsbezoek, Willem-Alexander en Máxima bezochten in 2015 ook al Beijing en nu dus weer.
De uitnodiging kwam eind oktober vorig jaar. Waarom is de band zo innig?
Het antwoord valt simpel te raden: het land is de tweede grootste economie ter wereld. Deze week nog was de Britse premier Theresa May te gast en in januari deed de Franse president Emmanuel Macron het land ook al aan.
Niet gek, door de recente politieke grilligheid in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië proberen meer en meer landen de banden met China aan te halen.
Vooral ook door het prestigeproject van Xi Jinping: de Nieuwe Zijderoute. Een miljardenproject waardoor China nog beter bereikbaar is voor handelspartners over het spoor, de weg en het water. Dat biedt ook voor veel Nederlandse ondernemers kansen.
Maar daarnaast beweren diverse bronnen ook dat er sprake is van een 'uitstekende persoonlijke verhouding' tussen de president, koning en hun echtgenotes. Naar verluidt is de manier waarop Xi Jinping en zijn vrouw werden ontvangen door het koningspaar door de Chinezen zeer gewaardeerd.
Het gezelschap ontmoette elkaar woensdag, in bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Hij heeft donderdag een ontmoeting met een aantal vertegenwoordigers om de mensenrechtensituatie in China te bespreken. Koningin Máxima houdt zich onder andere bezig met de handel tussen Nederland en China.
Het Nederlandse koningspaar heeft, mede ook dankzij de rol van Máxima als VN-adviseur, toegang tot de machtigste personen ter wereld. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke ontmoetingen de afgelopen jaren:
Afgelopen december ontvingen koning Willem-Alexander en koningin Maxima secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres voor een diner op Paleis Noordeinde. Aanleiding voor het bezoek van Guterres is de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties.
Afgelopen juni bracht het paar een bezoek aan paus Franciscus in het Apostolisch Paleis. Volgens het Vaticaan was het een informeel en gezellig gesprek. Het was overigens niet voor het eerst dat ze elkaar bezochten, een jaar eerder bracht het hele gezin een privébezoek aan de paus. Bij de ontmoetingen spraken koningin Máxima en de paus met elkaar in het Spaans. Beiden komen uit Argentinië.
Opvallend was ook het ingelaste gesprek met Ivanka Trump tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Na afloop zei Trump over de koningin: "We overleggen regelmatig over haar microkredieten en mijn initiatief. Ik ben dol op haar!”
Bron: AD
Voor haar werk voor de VN werkt Máxima niet met de minste namen samen. Hier met de Mexicaanse minister Luis Videgaray Caso, CEO van JP Morgan Chase Jamie Dimon en Microsoft-oprichter Bill Gates.
In 2013 had het koningspaar een ontmoeting met de Russische president Poetin vanwege het Rusland-jaar.
Vanuit New York vloog het paar in 2009 nog even langs Washington voor een ontmoeting met First Lady Michelle Obama. Later kwam ook de president Barack Obama langs voor een praatje. Toen ze elkaar in 2015 wederom ontmoetten was dat enigszins ongemakkelijk voor de koningin die haar taken duidelijk probeert te scheiden. Obama was, onverwachts, vol lof over het volgens hem (politiek) belangrijke werk van de koningin voor de VN om financiële diensten breder toegankelijk te maken. “Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten”, aldus Obama.
Bron: NOS